Безплатен софтуер

Алгоритъм за това, което би било първият софтуер, е написан от Ада Лавлейс през 19 век за планираната аналитична машина.

Тя създаде доказателства , за да покаже как двигателят ще изчисли числата на Бернули. Заради доказателствата и алгоритъма тя се счита за първия компютърен програмист.

безплатен софтуер

Първата теория за софтуера, преди създаването на компютрите, каквито ги познаваме днес, беше предложена от Алън Тюринг в неговото есе от 1936 г. За изчислимите числа с приложение безплатен софуер към Entscheidungsproblem (проблем с вземането на решение).

Това в крайна сметка доведе до създаването на академичните области на компютърните науки и софтуерното инженерство; и двете области изучават софтуер и неговото създаване. Компютърните науки са теоретичното изследване на компютъра и софтуера (есето на Тюринг е пример за компютърни науки), докато софтуерното инженерство е прилагането на инженерни принципи за разработване на софтуер.

През 2000 г. Фред Шапиро, библиотекар в Юридическия факултет на Йейл, публикува писмо, което разкрива, че статията на Джон Уайлдър Тъки от 1958 г. „Преподаването на конкретна математика“ съдържа най-ранното известно използване на термина „софтуер“ открити при търсене в електронните архиви на JSTOR , преди цитирането на Оксфордския английски речник с две години.

Това накара мнозина да припишат Тюки за създаването на термина, особено в некролозите, публикувани през същата година, въпреки че Тъки никога не е претендирал за заслугата за подобно монетосечене.

През 1995 г. Пол Никет твърди, че първоначално е измислил термина през октомври 1953 г., въпреки че не можа да намери никакви документи в подкрепа на твърдението си.Най-ранната известна публикация на термина "софтуер" в инженерен контекст е през август 1953 г. от Ричард Р. Кархарт в изследователски меморандум на Rand Corporation.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Каталог вестници специализирани

Каталог вестници северна България

Каталог вестници южна България